onsdag 1 juli 2015

Det krävs en by...

 
 



 I Pirttivuoppio vet alla vilka alla andra är. Man håller noga reda på vilka som är släkt med vilka och på vilket vis. Tremänningar och ingifte är lika viktiga som syskon och inofficiella fäder.

Om ett förhållande tar schluuut, spekuleras det vilt om varför och om vad som nu skall hända: Skall partner A bli ihop med sitt snedsteg, och VEM skall nu bli ihop med partner B?

I Pirtti kan inte vem som helst bli ihop med partner B. Det handlar dels om släktskap, förstås, men också om status. Hör partner B till högstatusgruppen, kommer partnerkandidater av samma höga status att ställa sig i mental kö, och bli ytterst förnärmade om parter B väljer en ny partner ur lågstatusgruppen. Lågstatuspartnern kan då räkna med att bli mobbad av sina lågstatuskompisar: ”Tror du att du är något?”, och av konkurrerande potentiella högstatuspartners: ”Vi ser ner på dig och du har inget här att göra!”

Detta gör att det går en osynlig skiljelinje rakt genom släktskap och familjer och den är mycket svår att passera. Högstatusgruppen leker och lågstatusgruppen tittar på.  Båda grupperna diskuterar och lever med i det som händer i högstatusgruppen. Högstatusgruppen innehåller lika många missbrukare, idioter, talanger och snyggingar som lågstatusgruppen, så det är egentligen märkligt att högstatusgruppens göranden tillmäts sådan vikt. Varför är det viktigare att veta vad Högstatus-Lasse väljer för Kaffekapslar, än vilka Kapslar Lågstatus-Arne väljer, när de dricker kaffe på sina lediga stunder? Varför är det viktigt överhuvudtaget?

Nu leker vi att hela Sverige är byn Pirttivuoppio, och att vi är ”vanliga” bybor.

Trots att det inte spelar någon som helst roll i våra liv, diskuteras det kring oss, om det som högstatuspersonerna gör och vi kan inte värja oss. Vi förväntas ta ställning; diskutera och tycka, så högstatuspersonerna får sin uppmärksamhet. Det trycks till och med tidningar där man inte tar fasta på högstatuspersonernas yrkesgärning, utan där man istället fokuserar på små, små detaljer i deras privatliv: Vilken köksinredning de valt, var de handlar sin mat, vilka kläder de har och om de varit på fest! Med bilder!

Det är ju sjukt!

Nu börjar Sommarserien:

”Exempel på saker jag inte har nytta av att veta, inte har intresse av att veta, och som inte hjälper mig det minsta i mitt liv, men som jag ändå fått intryckt i min hjärna.”

Första avsnittet imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar