torsdag 2 juli 2015

Livet i Byn, del 1, eller Hasse Harjus Historier


 
Exempel på saker jag inte har nytta av att veta, inte har intresse av att veta, och som inte hjälper mig det minsta i mitt liv, men som jag ändå fått intryckt i min hjärna.
Jag räknar dessutom med att dessa poänglösa historier framstår som lika ointressanta som de är, speciellt om man inte känner de inblandade personerna.

 
Hasse Harju
 

          Ni vet familjen Isotalo på kullen, i Byns största hus. Deras status går längre bak än någon levande kan minnas. Kalle Isotalos farfar jagade redan då i samma jaktlag som byns tongivande kraftkarlar; de som styrde och ställde och dömde i byalaget. Fastän byalagsäldstes nu levande släktingar gärna talar sinsemellan om att familjen Isotalo minsann kom in sist i jaktlaget, är det ett evigt fjäskande och springandes upp på kullen med brännvin och hjortron. För en grillkväll med bastu hemma hos Isotalos, smäller högt nere på byn.

Kalle gifte sig inte inom Byn, fastän många brudar stod i kö efter Studenten, då han skulle ta över efter pappan. Ung, men eftersom farsan hans dött i ett vådaskott, så… Då trodde man, att han sku´ komma hemdragande med en brud från Kiruna eller Gällivare, men icket! En Stockholmsbrud som man knappt förstod vad hon sa, var det.  Hade det varit Isacssons grabb hade snacket fått dem att fly Byn, men när det nu var Isotalos grabb, fick det gå för sig.

Sedan, då blev det ju elände med alltihop. Värst var det med yngsta dottern.

Hon var ju förlovad med han, Stålnackes pojk, han med finbilen och jobb inne i stan. Ryktet gick att han delat rum med en norska på Jukkasjärvi marknad, när han var ute på fyllan med grabbgänget. Jojo, nog var det så alltid. Men han kom hem med blommor och förlåt och resa till Pite havsbad i två veckor. Så han blev förlåten och tagen tillbaka och lovade att aldrig mer…

Fast då var det ju snacket på byn, då… Farsan hennes och Morsan från Stockholm var ju som rädda för att Madde, dottern, skulle framstå som bedragen och utnyttjad och det ena med det tredje, så de satte som press på henne. ”Men Farsan, vi är ju sams nu. Det är glömt och förlåtet!” Men de gav sig inte. De tvingade henne att göra slut med grabben och han fattade ingenting. Nu var det ju länge sedan bruden i Jukkas och de hade varit i Pite två gånger sedan dess. Och han hade Satan inte smakat ur Jaris dunk sedan den vidriga kvällen, det kunde hela gänget intyga.

Det bar sig inte bättre än att han tog till både flaska och dunk och nu Jävlar skulle det svinas järnet nere på Pizzerian. Madde var hemma hos familjen och grät, så hennes bästis satt själv i hörnet och vafan – klart grabben satte på henne inne på Handikapp-, och så var den vänskapen slut.

När Madde fick höra att Jonas och Stephanie blivit ihop, bröt hon samman, for ner till Stockholm och tog första bästa Yuppie som verkade ha pengar och kom tillbaka med magen i vädret.  Det var liksom inte läge att ändra sig, när det visade sig att Yuppien var en slapphög. Nu var det som det var.

Nä, dråpslaget var ju när farsan hennes, som varit så noga med allt snack om att otrohet var oförlåtligt och hade tvingat henne att göra slut med kärleken, blev avslöjad. Nog visste man att gubbarna på Byn brukade åka in till Ferrum ibland, men nu blev det liksom lite annat, när det kom ut att Gubben Isotalo hade varit tillsammans länge med Kiruna-Camilla, som annars var mest känd som Hockeyfan. Tydligen visste alla bastukompisar om det också, men ingen hade talat om det för Kalles Stockholmsfru, så hon var ovetandes i flera år.

Då minsann var det inget oförlåtligt med otrohet. Då var det bara lite ”kul till kaffet” och ”vända blad”.

Så vet vi ju alla vad som hände sen… Yngsta dottern kommer knappt hem ens till brorsans bröllop och tål knappt se åt föräldrarna sina. Där är hon nu, utan bästis, gift med en misslyckad karl och med andra ungen på armen.

Nä fy Satan – tur man inte bor däruppe på kullen, ändå.




Del 5 handlar också om familjen Isotalo! Läs HÄR!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar