lördag 4 juli 2015

Livet i Byn, del 3, eller Hasse Harjus Historier



Exempel på saker jag inte har nytta av att veta, inte har intresse av att veta, och som inte hjälper mig det minsta i mitt liv, men som jag ändå fått intryckt i min hjärna.
Jag räknar dessutom med att dessa poänglösa historier framstår som lika ointressanta som de är, speciellt om man inte känner de inblandade personerna.




Hasse Harju


Ni vet, det sägs att det är hårt där borta, på andra sidan älven. Alla har kniv och slåss hela tiden. Fast det är förstås bara svammel. Det är väl lika där som här. Fast Micke Oja försöker verka lite tuffing och måste hela tiden prata om att han är från Andra Sidan… som om man får hålla på som han, bara för att man bott i rödhusen med sin morsa.

Morsan hans, såg ju direkt vartåt det barkade – grabben var en hejare på motorer – så hon lät honom vara på Verkstan redan när han var liten. Han skruva´ på Volvo och på Lynx och kunde fixa alla problem med bromsskivor och bränsletillförsel. Satan, vad skicklig han var!

Så när han sluta skolan inne i stan var det ju bara välja å vraka för han. OK eller Statoil, båda mackarna slet ju i grabben och ville att han skulle komma och jobba. Så tog han Statoil, där Örjan Mukka och Thorsten Sten jobbade. Micke ville ju vara med de coola snubbarna och lära sig av dem. Och på kvällarna var det rajtan tajtan nere på Pizzerian med Statoilgänget, fy faan vad de svina! Fast Börje Siikas, han som har Statoil, var ju hård med killarna och när Thorsten började komma sent fick han sparken.

Inte fan gick den piken hem hos Micke Oja, inte!

Han trodde ju han var bästa mekanikern i världen, sedan han hade fått komma och semesterjobba på Statoil i både Gällivare och Karesuando, så han sket väl i Börje. Så skulle de ha nåt jippo på Statoil och Börje hade gjort skyltar om att Micke Oja skulle byta olja på tid, gratis till de 10 första kunderna.

Så veckan innan var det ju som ett stort satans långfinger till Börje, för då hade Micke börjat jobba på OK istället, utan att berätta nåt. Jävlar, vad Börje var förbannad!

Fast sen fick Börje skratta länge, för Micke hade ju gått och snackat om att han skulle vara utklädd till Björnen Beorn på OK inne i Kiruna och sagt åt alla att fara in och titta när han bytte tändstift och tankade bilar som Beorn. Men inte fan fanns där nån Beorn med Micke Oja inuti!

Kvinnfolket i Byn är ute efter männen på Mackarna, det är väl så det alltid varit, och mansfolket vill gärna göra sig kompis med dem. Vänskapspris på motorolja och hänga och snacka trimning på Pizzerian. Fast all uppmärksamhet och bjudsprit är det inte alla som kan hantera. Full fart framåt och vad tror ni händer om man slår till backen i 220 km/h? Fy satan…  Jag tror växellådan inne i Mickes skalle aldrig mera slutar rassla, för nu sitter han uppe på Fikets vind och vägrar prata med nån.

Han får sitta däruppe gratis om han gör Fikareklam åt fiket, så de som vill vara lika bra på motorer som Micke, skall tro att man blir det om man fikar på samma ställe som han. Han smetar in sig i motorolja så han skall se ut som en riktigt hård mekaniker, fast han har slutat jobba och skriver med kulspets på fingrarna: ”H A T E” och ”L Y N X” och ritar bilder av olika motordelar på hela kroppen, fast man knappt ser vad det skall föreställa, för han är inget bra på att rita.

Och om ni vill se själva, kan ni ställa er nedanför vindsfönstret, på måndagarna, för då är det hans enda stund och enda sätt att kommunicera med världen.  Det börjar med att han sticker ut en megafon med Fikareklam på, genom fönstret och så vrålar han på engelska om vem han är, "Aj äm", låter det. Sedan fortsätter han på svenska om att han gör en Resa och om att han är från Andra Sidan. Så stängs fönstret igen och ingen vet vad han gör därinne hela veckan till nästa måndag.


Nä, fy Satan - Tur man inte är Mekaniker, ändå.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar