torsdag 19 mars 2015

Ich hab´ ein Duplikat!


Vi tänker oss att...
Ny forskning visar på möjligheten att uppväcka människor från de döda, oavsett hur många år som gått. Vi talar inte om kloning, här, där uppväxten givetvis inverkar på den person som till slut formats. Skulle man t e x klona Hitler och låta honom växa upp i en kärleksfull familj, skulle vi kanske få en mjukisgubbe med intresse för biodling.

Nej! Detta nya kommer att skapa SAMMA person, intakt med minnen, personlighet och preferenser!
Är det inte fantastiskt?

Detta ger förstås upphov till en rad etiska och filosofiska frågor, likaväl som denna möjlighets påverkan på samhället och på vår människosyn. Skall vi satsa på att tillverka arméer av folk som redan är utbildade och briljanta, istället för att kostsamt utbilda... oförutsägbara barn?

Alla länder återuppväcker sina Nobelpristagare, filmskapare, författare, tonsättare, idrottsmän etc. för att hamna i topp! Men är det Rätt?

Världens alla etiska råd sammanträder. Möten i FN. Kyrkans män uttalar sig. Saker ställs på sin spets.

Men SVENSKARNA reagerar alla på samma sätt: "Äntligen kan vi få tillbaka Kent Finell i Svensktoppen!"

 
 
 
 
Det är just nu Svenskens hetaste och ärligaste önskan: Allt skall vara precis som det alltid har varit!
Såhäräre: Slumpvis utvalda människor får ett brev i brevlådan där det frågas om de under fem veckor vill ingå i Svensktoppsjuryn och lyssna och rösta på listlåtar och utmanare. Det är alltså inte samma konservativa pössvenskar som år ut och år in röstar på samma låtar. Nej.
I söndags  var radiolan i köket på och jag fick höra hur det stod till med den där listan. Jag gissar att det var nån gång i julas jag hörde det sist och det verkade vara SAMMA lista som då. Mando Diao och Magnus Uggla i topp. Så segt! Tycker verkligen alla Svenskar att Strövtåg i Landsbygden och Jag och Min far är bäst? Kan vi då inte bara vara överens om det och lyfta ur de låtarna ur listan, så det kan bli lite dynamik?

Är svensken idag så till den grad trygghetssökande och intensivt längtande tillbaka till enkelhet och förutsägbarhet? Och kan de inte få Folkhemmet, kan de alltid ha Svensktoppens oföränderlighet som snuttefilt?

Av 10 låtar är 4 covers. Gammalt välkänt att tugga om som ett gammalt tuggummi.

Av 10 låtar handlar 3 om pappor, 1 om bröder och 1 om Familjen. 1 sjungs av dottern till Pappan som skrivit låten. Det är över hälften av låtarna, det. Familjen, den trygga.

Av 10 låtar har 2 legat på listan i över två år. Samma.
Man blir ju skrämd.




(Och det är ett jobbigt maner att sjunga BLÅA. Färgen heter BLÅ.)

Uppdatering, 11 maj 2015: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2023&artikel=6160215

(Aviciis låt Hey BROTHER har nu legat ETT ÅR på listan. Det blir ju bara värre...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar