tisdag 26 april 2016

Föräldraskap



Pytteliten rund boll


Det är roligt att se hur mössen tar hand om sina barn.

Mamma mus ger di och äter. Man fattar att det är ganska utmattande. Hon masserar barnens magar och bäddar fint åt dem inne i mushuset.
Ibland måste hon lämna boet för att äta och eftersom de andra mössen gärna ställer upp som nannys och värmedynor, kan hon faktiskt få lite egentid. Ligga ENSAM och sträcka ut sig, eller klättra och springa lite.

Men ungarna är aldrig ensamma.

Nu har de öppnat ögonen och fått päls. De är nyfikna och vill undersöka allt. De klättrar till och med upp på hängande rep och upp på sitt tak inne i buren. MEN! Tro inte att det går helt vilt till...

På förmiddagarna är det strikt sovperiod och de stora mössen stoppar papper för husfönstret och dörren för att barnen skall hålla sig inne. Själva går de ut och äter och dricker lite, men återvänder direkt till husmyset när de är klara.

När kvällen kommer bestämmer någon att NU! NU är det lektid, och då öppnas huset upp, alla trillar ut och börjar myllra runt, klättra, nosa,  leka, jaga varandra, testa att äta fast mat, dricka osv. osv. Kaos!

Fem små luddiga bollar beter sig som multiball på flipper.

Så vid tretiden på natten blir det plötsligt strikt igen! De vuxna mössen vallar in barnen i huset och stoppar för med papper igen. Sovtajm!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar