lördag 25 oktober 2014

Roligt på jobbet



I ett projekt jag arbetar med, försöker jag visa, att matematik inte bara handlar om att räkna böcker fulla med likadana tal och sedan bli bedömd på vad man lyckas komma ihåg på Provet.
Nej.
Matematik är ett sätt att beskriva världen, ett språk som gör att vi enklare kan förklara samband och skeenden - om vi behärskar språket och begreppen. Talar vi om ackumulerad ilska, förstår alla direkt varför Nisse plötsligt slog till Axel, fastän Axel bara petade lite på Nisse.
Talar vi om exponentiell ökning vs. linjär, kan vi enklare förstå skillnaden mellan olika Internetfenomens snabba delningar/dålig internetmarknadföring hos Kommunen.
(Kommunal tjänsteman:"Men om alla i hela världen har sett Gagnam Style, varför har ingen sett våra nya regler om sophämtning? Vi har ju lagt ut det på Internet!")

Och om man behärskar och förstår de matematiska begreppen, blir världen en roligare plats att leva på, eftersom man då förstår antydningar och syftningar i populärkulturen, i nyheterna och bland folk.

Sist frågade jag om man kunde bli inspirerad av matematik i annat skapande.

Kan man låta Pythagoras sats vara utgångspunkten för en Dikt, en Novell, ett klädesplagg eller en möbel? Kan man måla en tavla inspirerad av Pythagoras sats? En skulptur? En pärlplatta eller ett broderi? Skriv en låt!

Om man förstår innebörden i Pythagoras Sats, kan man överföra den på ett annat skeende - man behöver inte låta låttexten lyda: "Summan av kvadraten på kateterna är samma som kvadraten på hypotenusan!" Man kan kanske skriva om ett triangeldrama mellan tre individer, där en dominerar de andra totalt, och bara nämna Pythagoras i refrängen, så får lyssnaren själv förstå...

OCH för att själv vara ett gott föredöme, gjorde jag en FILM på temat Pythagoras.

Se här!
https://plotagon.com/15852


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar