Foto: Pia Molin |
Jag undrar – KAN ett litet stängt utrymme ha en helt egen tid, skild från resten av världen? FINNS sådana stängda rum,
där tiden hackar, går baklänges eller alldeles för snabbt?
I början av 1990-talet bodde jag i Atlasområdet i Vasastan i
Stockholm. Lägenheterna var rymliga, med öppna spisar och tilltagen takhöjd,
men köken var små och renoverade senast på sjuttiotalet, med bruna,
medaljongmönstrade plastgolv. Spisen måste ha varit från 50-talet, men eftersom
kvarteret fortfarande hade stadsgas var jag lycklig över att spisen inte var
utbytt.
Det var en klassisk gasspis med fyra gaslågor på ovansidan
och en ugn med tjock, dubbelplåtad, ogenomskinlig lucka nedtill. Den satte man
fart på genom att sätta på gasen och sedan föra in en tändsticka i ett rör i
ugnens övre del. Flom, sade det och så blev det varmt snabbt.
Det första märkliga som hände med ugnen, hände en sen kväll
då jag bakade kanelbullar. Bullarna hade fått stå och jäsa en stund ovanpå den
ugnsvarma spisen. Jag hade penslat, pärlsockrat och kollat att temperaturen var
den rätta i ugnen. Jodå. Om 10 minuter skulle jag ha mina bullar
klara!
Jag stoppade in bullarna, tog tid på 10 minuter både med
väggklockan och med äggklockan. Vid 8 minuter gläntade jag på luckan för att
kunna ta ut dem i tid om de såg ut att bli brända. Nejdå. Det såg bara fint ut.
Gyllenbruna bullar med bubblande socker, smör och kanel spred en hemtrevlig
doft när luckan öppnades. Två minuter till så skulle det bli perfekt!
Minutvisaren gick två minuter till och äggklockan pinglade
till. NU!
Men när jag öppnade ugnen låg där 16 stycken bleka,
nypenslade och degiga knyten på plåten. Det såg ut som om de inte hade varit
inne i ugnen alls! Inte heller doftade det gott inifrån ugnen, trots att lukten
från min första lucköppning fortfarande hängde kvar i köket.
Jag kollade ugnen. Jo – gasen var på och lågan brann hårt.
Konstigt,
Men jag ville ju ha bullar, så jag tog tid på ytterligare 10
minuter och därefter hade jag mina varma bullar att njuta till kall mjölk.
Visst tänkte jag på det märkliga, och tänkte att jag nog
hade microsomnat vid köksbordet och drömt att jag öppnat luckan första gången –
men då borde klockan varit tio minuter mindre, eller…? Och doften i köket?
Nästa gång det hände något oförklarligt med ugnen, handlade
det istället om att jag skulle värma en form med ”Flygande Jacob”.
Från kylskåpskall till närmast brandkårsutryckning på mindre
än fem minuter – det hade jag trott skulle vara omöjligt om jag inte varit med själv. Prova
själv att dra på fullt spett i ugnen! Det värsta som kan hända är att ovansidan
blir bränd innan resten blir ätbart. Man märker dessutom om det börjar lukta
skumt, så då kan man dra ner.
Detta var annorlunda. Det började ryka som Lützen från
ugnen. När jag fick ut formen, efter bara tre-fyra minuter, hade allt det goda
gucket som skvalpat över tummen när jag ställde in den, liksom torkat in. Det
var snustorrt. Svartnad banan klibbade mot botten och kycklingbitarna var som
fnöske. Det rykte från kanterna där såsen förkolnats. Hade någon frågat mig om
en diagnos på kycklingrätten hade jag sagt: ”Ja, alltså, låter man maten stå
och värmas på högsta medan man är på jobbet, får man skylla sig själv. Om man sedan
får lägga ut sura 80 spänn på en nödpizza, kan man ju glädja sig åt att huset
står kvar…”
Det såg alltså ut som om formen stått inne i flera timmar –
så torr hade den kalla rätten blivit på bara tre minuter!
Det som till sist gjorde att jag misslyckades med att
försöka hitta ”en naturlig förklaring” till denna istadighet hos gasspisens
ugn, hände alldeles innan min flytt till Kiruna.
Jag vet att jag inte somnade, jag vet att temperaturen i
ugnen var perfekt, jag vet vad jag såg och kände.
När jag skulle plocka ut min nyvispade citronskals-sockerkaka var gaslågan på, precis som den skulle. Kakan borde vara färdig
– brun och bubblig. Värme strömmade ut genom ugnsluckan.
När jag greppade formen med mina ugnsvantar, kände jag ingen värme genom dem.
Jag stjälpte upp formen på en tallrik, knackade lätt på den
för att kakan skulle falla ner och tog tag i formen och lyfte upp den. Kakan
ångade inte. Jag tog av vantarna och kände ovanpå kakan. Den var kall!
Tillbaka till ugnen för att känna: Den var fortfarande varm!
Jag skar en bit av kakan. Den smulade sönder i kalla smulor,
som om den stått ute i köket och torkat i en vecka. Smulbitarna var dessutom inte goda att äta. Bara torrt tråk.
Strax därpå tog jag tåget upp till Kiruna med mina viktigaste prylar nedpackade i en stor militär trälåda. Länge lät jag bli att tänka på det där konstiga med ugnen på S:t Eriksplan. Anomalier i verkligheten är besvärliga om de inte kan förklaras. Besvärande, dessutom, om de kan så tvivel om min mentala status.
Skämshistoria. Knaskalas. Idiotskröna. Storögon med andan i halsen.
Men ändå...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar