Som retoriker får man ofta uppdrag som syftar till att coacha och visa på möjligheter.
Då är det ju bra att man är naturvetare också, så man vet vad man talar om när man skall ge exempel.
Just nu är jag uppbokad till 100% fram till januari - sedan kommer jag att kunna ta mindre uppdrag parallellt.
Hittade detta bland mina gamla dokument:
Att använda det kognitiva perspektivet i sin undervisning,
med tanke på motivation…
Scenario 1 –
Kemilektion
Scen 1: Klassrum med tre elever och en lärare. Tavla, penna
och citron.
Läraren: - Hur påverkar koncentrationen av
Hydroxidjoner och Vätejoner, fruktens pH-värde? (Håller upp en citron)
Elev 1: - Va?
Elev 2: - Jag skiter väl i det.
Elev 3: - Vad behöver vi lära oss det
här för?
L: - Det står i
läroplanen att ni skall kunna det här. I
vilket fall: Den här citronen är sur, kemiskt sett.
Elev 1: - Det smakar i alla fall skitsurt!
L: - Men till exempel en
potatis är inte sur. (Ritar på tavlan)
H + H+ OH- OH-
0 7 14
Surt neutralt basiskt
L: När koncentrationen av
Vätejoner är stor, blir det surt. (Ritar syraflaska vid nollan) När koncentrationen
av Hydroxidjoner är stor, blir det basiskt.
Elev 2: - Men citronen är ju inte
frätande!
L: -Klart det inte är!
(Här förmår inte läraren att
utnyttja kunskapen eleverna har med sig. Elevernas kognitiva dissonans utnyttjas
inte för att motivera till vidare lärande, utan ses som onödiga kommentarer.
Man tar inte vara på elevernas intresse. Dessutom - lärarens första mening är extremt exkluderande. Väcker inget intresse och betyder "ingenting" för åhöraren. Här tappar vi mer än hälften av eleverna.)
Scenario 2 –
Kemilektion
Scen 2: Klassrum med tre elever och en lärare. Tavla, penna
och citron.
Läraren: - Tror ni jag vågar äta citronen rakt
av? (Eleverna tittar på varandra, Läraren biter i en citronklyfta)
-
Hur tror ni det smakar?
Elev 1: - Fruktigt.
Elev 2: - Gott.
Elev 3: - Surt.
L: - Exakt! Varför tror
ni det smakar surt?
Elev 2: - Smaklökarna…
L: -Just det, smaklökarna
på tungan känner av smaken. Vad är det som gör att just citronen smakar surt?
Elev 3: -Jag vet inte. Många saker
smakar surt.
L: -Men inte allt, eller
hur?
Elev 1: Potatis är inte surt
L: (Ritar på tavlan och
förklarar samtidigt)
Citron Vattenglas Potatis
H + H2O OH-
Surt neutralt basiskt
L: När det är flest
Vätejoner blir det surt. När det är flest Hydroxidjoner blir det basiskt. (Ritar
syraflaska längst till vänster)
-
Är det nån som vet några extremt frätande syror?
Elev 2: -Saltsyra
Elev 3: -Svavelsyra
Elev 1: -
Salpetersyra
Elev 2: -
Men citronen är ju inte frätande!?
Läraren: Citronen har både Vätejoner och
Hydroxidjoner. Det är flest Vätejoner, men inte tillräckligt för att det skall
bli farligt. (Flyttar citronen från längst ut till närmare mitten)
(Här väcker läraren intresse
genom att visa och utgå från något eleverna redan känner till – citronen och
hur den smakar. Han/hon utmanar sig själv inför eleverna – skall han/hon våga
bita i citronen? Elevernas egna tankar lyfts fram. Man erkänner elevernas
kunskap om smaklökarna, och problematiserar ytterligare genom att ställa en
fråga som kräver ett svar/aktiverar elevernas inre strävan att få veta: VAD är
det som gör att just citronen smakar surt? När elevens egna erfarenheter
krockar med det som visas på tavlan - kognitiv dissonans – ställer eleven en
fråga (Men citronen är ju inte frätande?), som läraren inte avfärdar, utan
använder för att ytterligare förklara. När citronen flyttas i slutet, har
elevens kognitiva dissonans övergått i en fördjupad förståelse.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar