söndag 13 december 2015

Otacksam uppgift

Mikas Julkalender
Lucka 12


Pssst..... hallå..... du där...... eller ni, kanske.......

Det är en sak som ni verkar ha glömt bort. Hur gick det till?

Jo, den där viktiga grunden: att känna till hur saker ligger till med demokratiska beslut och så...

Nummer ett: Demokrati är inte att till varje pris få igenom sin egen vilja i minsta detalj. Är man 100 personer ligger det i sakens natur att alla inte tänker exakt lika om saker och ting. I alla fall om man inte lever i en diktatur. Demokratins motsats.

Nummer två: Presenterar man ett förslag är det HELT i sin ordning att förslaget får kritik. Det är också helt i sin ordning att olika människor har OLIKA invändningar mot förslaget.

Det betyder att den som från början lagt förslaget INTE behöver känna sig KRÄNKT eller utsatt för personliga påhopp.
Det betyder också att de som KRITISERAR förslaget förstår att om de själva lagt ett förslag, hade det också blivit kritiserat från en massa olika håll.

OM man nu arrangerar ett luciafirande får man helt enkelt räkna med att man inte kan göra ALLA nöjda. Det finns alltid någon som vill uppbåda folk med högafflar för att driva ut den otrogne, som missade att lussebullarna skulle bjudas INNAN lucian kom. Skit i Högaffelsfolket, helt enkelt!

Fast det kräver ju också att andra inte hoppar på högaffelsmobben för något man SJÄLV inte gillade. Är man 100 personer i ett rum, kan ALLA, utan undantag, hitta något att klaga på om man bara vill.
Då glömmer man att man står i mobben bara för att man själv inte var arrangör denna gång. Man skall inte vara så säker på att samma mobb inte hittade NÅGOT att klaga på om man själv arrangerat.

Innan man greppar efter tjäran och fjädrarna kanske man skall vara överens om exakt hur man vill ha det istället. Nå? Jaha, ni kan inte komma överens?
Vänta då med att lyncha den som faktiskt fått tummen ur och serverat glögg till er alla.



Jag gillade i alla fall årets Lucia med Richard Söderberg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar