tisdag 15 december 2015

Turkisk Peppar

Mikas Julkalender
Lucka 15




Tarmsystem med en magsäck



Man är ute i skogen och går med hunden och noterar nöjt att man kan se både har- och älgspillning. Men så börjar man tänka.

Älgen är växtätare och idisslare. Borde inte älgbajset då vara mer likt kons? Kor som går ute och betar och tuggar grödan om och om igen får riklig och lös avföring. Komocka, koblaja, eller vad man nu säger. Pladuska.

Kan det vara för att älgen inte enbart äter gräs? Att den äter mera blandat, typ kvistar och blad som stagar upp och ger en bättre konsistens. Och i sådana fall – skulle även korna må bättre om den fick en mera varierad kost? Tänk om vi människor tvingar på korna en ensidig och rännskiteframkallande diet och tror att diarré är kons normala tillstånd?

Man ser tydligt att älgens bajs formar kulor.  Som harbajset, fast större.

Nä – detta måste få en förklaring! Nördkvinnan och naturvetaren kan inte släppa denna tanke.

Något som talar emot min teori är att hästar (som visserligen inte idisslar) som går ute på bete inte får rinnig hästskit. Gräs allena kan inte vara hela förklaringen.

Jag frågar Åke Pehrson på Grimsö, SLU, Institutionen för viltekologi. Han kan om älgar!

Helt fel ute var jag inte, men jag hade inte helt rätt heller. Så här är det:

Älgar äter en mera varierad kost än tamkon, så deras matsmältningssystem är anpassat till detta födointag. Älgen har, liksom kon, fyra magar och idisslar. Skillnaden är att älgens färdigidisslade mat, passerar snabbare genom tarmarna än vad kons färdigidisslade mat gör. Alltså – kons tarmar har mera tid på sig att suga upp vätska än vad älgens har.

Då är det bra med runda klumpar istället för en enda massa. Mer yta/bajsvolym ger en effektivare vätskeupptagning.

Testa själv! Stoppa in en bit Turkisk Peppar i munnen och låt den sakta smälta. En enda klump tar längre tid på sig att lösas upp och smakar inte lika explosivt som om man krossar den med tänderna. Samma volym Turkisk peppar, men i form av små bitar, ger större yta som saliven kan få kontakt med. Smaken exploderar i munnen, men biten räcker inte lika länge.

Kort tid i tarmen kräver mindre bitar. Längre tid i tarmen gör att bajsmassan ger ifrån sig vätska ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar