måndag 30 juni 2014

Sommar i P1


 
 
En av de bästa dagarna är den dag, då årets sommarpratare presenteras. Då vet man att det håller på att bli sommar på riktigt. Man skriver ut kalendariet och ringar in de man vill höra, antingen det är med nyfikenhet, förväntan, tvångsmässig längtan eller med en elak skadeglädje och förväntan om lyteskomik. Ofta har man fel. De namn man från början inte hade koll på, visar sig vara guld. Väntad lyteskomik kan visa sig vara ögonöppnare och de man hade förväntningar på, visade sig vara platta som silkespapper. Och ibland är det precis som man trodde att det skulle bli.

Men de senaste åren tycker jag att det mest intressanta är att ta ett steg tillbaka och analysera vad de stora trenderna är bland årets sommarpratare.  Året efter Ingmar Bergmans bortgång, märkte man att IB:s ande svävade över programmet. Varenda en hade någon liten IB-anekdot att dra, hur löst kopplad den än var till IB. Ett annat år var det Zlatan som liksom sipprade ut porerna på Sommar. Det var Zlatancitat, Zlatanliknelser och Zlatanhistorier. Zlatan var överallt.

Märkliga sammanträffanden - två sommarpratare berättar samma historia ur sin egen synvinkel.

Analyserar man musikvalet över säsongen, märker man att vissa hemfaller åt självklarheter och patetik. Hur många har inte (trots producentens vädjan: ”Du är den TREDJE som gör det här i år!”) avslutat sitt program med Armstrongs ”What a wonderful world”?

Var det tre år sedan ALLA hade en Timbuktulåt på sin spellista?

Eftersom många, många, många bloggare ser som sin uppgift att recensera varenda en av årets sommarpratare, tänker jag INTE göra det. Däremot läser jag gärna http://enn.kokk.se/

 Istället tänker jag, genom att föra statistik på namedroppandet, kolla av vilka namn som förekommer ofta och i olika sammanhang, för att se olika människors genomslag. Jag begränsar alltså min undersökning och låter metoden bli strikt kvantitativ. Det behöver inte bli torrt, om man utifrån samlade data kan se samband och ställa de rätta frågorna.

Skall sammanställa lite statistik för årets första sju, så utlovas förbluffande och långsökta analyser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar