söndag 17 maj 2015

Show, don´t tell!

En övning i gestaltning.

Eftersom det tar sån attans lång tid att gå från idé till färdigt verk, kommer jag här att presentera något för ditt inte öga. OCH på samma sätt som filmatiseringen av en bok är förutbestämd att göra läsaren besviken, kommer mitt färdiga alster aldrig att överträffa den bild Du nu kommer att göra Dig i ditt huvud.


Ok. Jag grundar med sepiagult, som tonas i grått, horisontellt mot mitten av bilden. I vänster fond finns en trött palm i en något för liten terrakottakruka. Palmen har en slokande krona, och från stammen växer ett utskott, som stöttas av en pinne, nerstucken i krukan. Utskottet är bundet till pinnen med rött, smalt bomullsgarn. Jag väljer det röda för att det skall sticka av mot resten av bildens dämpade färgskala, men eftersom det inte får se för onaturligt ut, får den biten av palmen ligga i skugga.

I samma hörn som palmen står, står travar med böcker. Hyllan bakom palmen och böckerna når upp till bildkanten, och man kan ana att den når upp till rummets tak, även om man inte ser taket. Bokhyllan är platsbyggd, men inte vitmålad, som man hade kunnat vänta sig, om man ser på rummets proportioner och hyllans stil. Den är brunbetsad, och halvtömd. Därav travarna på golvet.

Ovanför boktravarna och palmen, hänger en tavla på den vägg som bildar vinkel med bokhyllan. Tavlan föreställer en remsa hav med öar, och en hög himmel. I rummet med den dammiga palmen och boktravarna, blir tavlan synonym med ett fönster ut, eftersom inget annat fönster syns i bilden. En kontrast gentemot den disiga brungula inomhusmiljön.

Golvet är gulnad parkett i fiskbensmönster. Närmare betraktaren syns inte golvet, eftersom en trådsliten matta täcker golvet. Röllakan, abstrakta mönster inspirerade av olika växtdelar. En ljusare grön mitt; en oregelbunden fyrhörning med rundade hörn, kantas av den mera dämpade gröna, som följer mattans rektangulära form. De stiliserade växtkapslarna på sina grenar, är avbildade i ljust och mörkt grått och ligger ordnat ovanpå mattans mer fria bakgrund.

I fondens högra del, ser man inget hörn - där är en vit trädörr öppen mot en nedsläckt hall. Man ser i dunklet en serveringsgång med skåp.

På mattan, i förgrunden, händer det grejer! En av bokstaplarna har vält, fram mot nederkant och mitten av tavlan. Det är blandad reselitteratur; parlörer, intrikata uppvikningskartor över Berlin och Rom, coffeetablebooks med insmickrande bilder av turistfällor by night, etc. Boken som ligger närmast betraktaren ligger halvt ovanpå en bok man inte ser, så att framsidan vinklas snett uppåt.
Motivet på framsidan ser ut som en typisk Ravensburgerpusselbild. Ett alplandskap med en alpstuga, helt överlastad med gula och lysande röda blommor. Dessa röda blommor får lysa overkligt hårt, som kontrast mot rummet. De är också i förgrunden, vilket gör att de inte riktigt "hör till" det nikotininpyrda rummet.

Från höger kommer grått ljus från fönster man inte ser. Föremålet som diffust skuggar palmen är en man, iklädd kostym med väst. Man ser tydlig yllestruktur i kostymen och västens olika grå nyanser, men slipsen är blank och grå, med tunna, skogsgröna diagonala linjer. Mannen håller en fiol med stråke i ena handen och en cigarett i den andra. Handen med cigaretten hålls lägre än den med fiolen, och askpelaren är lite för lång - han låter cigaretten brinna ut, utan att vare sig aska eller röka färdigt. Han har seniga händer med långa fingrar.

Mannen står alltså en bit in räknat från bildens högra sida. Han tittar förbi tavlan med skärgårdsmotivet, mot något vi inte ser. Skulle han se mot bildens nedre, högra hörn, skulle han istället se det man som betraktare ser allra sist i bilden, trots att det ligger närmast:

En bukett blommor, ombunden med ett mörkturkost band. Blommorna är inte alls lika lysande och prunkande som blommorna på bokomslaget. De är fullt utslagna, men på väg att mjukna och tappa sina kronblad. Vita, gammalrosa, gula, med gröna dekorblad runt. Eftersom den stora buketten ligger i skugga, blir färgerna mest antydda. Buketten ligger slängd på golvet och några blad har lossnat vid nedslaget.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar