söndag 4 december 2016

Dagsidan och Nattsidan


Trygghet i en liten ask




En av alla dessa Post-Trumpvalskrönikorna skulle kunna låta såhär:





Om man förra nyåret gick in i en simulerad Marsbubbla i nån öken, och kommer ut nu, efter ett år, är det en helt annan värld man kommer ut i.


2016 är slutet på det gamla och början på det nya. Vi får väl se om det är bra eller dåligt.


Alla de där människorna som formades av sin samtid och i sin tur formade samtiden – deras ord och handlingar passade en annan kontext. De har gjort sitt och vinkar farväl.


David Bowie, Kjell Alinge, Ettore Scola, Bodil Malmsten, Umberto Eco, George Martin, Prince, Olle Ljungström, Dario Fo, Freddie Wadling, Peter Tillberg, Leonard Cohen…


När man lyssnar på politiker i Sverige och utomlands, verkar politikerna själva ha glömt bort varför de befinner sig där de befinner sig. Höger och vänster har ofta inte samma lösningar på olika problem, och inte heller samma syn på vad som är problem eller ej. Man har ändå kunnat enas om formerna för parlamentariskt arbete och om vad som för framåt. Lögner var förut en skam att bli ertappad med. Invektiv riktade mot meningsmotståndare – även om de var listigt inlindade – var ett övertramp. Slagsmål, med eller utan tillhyggen, var lika med en snabb sorti ut genom någon bakdörr för att aldrig mera komma igen.


Idag spelar det ingen roll vad man säger att man vill (gärna ogenomförbara saker och orealistiska utfästelser) och vilka lögner man tar till – säger man att man vill grilla BARN och att man har bevis för att jorden är platt, samtidigt som man hög på kola svingar sitt basebollträ mot passerande medmänniska, är man bara härligt Anti-etablissemang. ”Honom ska vi ha!”


Politiken kommer i andra hand. Att positionera sig mot motståndaren och att vinna replikskiftet är viktigast. Hade samma person twittrat samma saker, fast från andra hållet, om personen råkat hamna på MUF-festen istället för på Bommersvik-lägret i sextonårsåldern?


Och de som sysslade med opinionsbildning på ett eller annat sätt, lägger sig ner för att sova.


Lars Gustafsson, Göran Palm, Bo Strömstedt, Thorbjörn Fälldin, C-H Hermansson, Norbert Kröcher (ja, han får också vara med!), Shimon Peres och så nu senast Fidel Castro.





Men allt var faktiskt inte bättre förr.


Det skall bli spännande att se vad som kommer nu. Nu är det helt nya regler som skall etableras av helt nya människor. Vilken tur att vi får vara med just nu! Och så trist för alla de som hann dö innan detta satte igång!


Fulla av tillförsikt inför detta nya kan vi tänka på att alla omvälvande samhällsförändringar föregåtts av rätt rejäla eruptioner och i efterhand ”obegripliga” uttalanden och handlingar. Allmän och Kvinnlig rösträtt, Skydd mot förföljelse p g a etnicitet, religion, hudfärg och sexuell läggning…


Ingenting har kommit av sig själv. Människor med starkt engagemang har gått först.


Människor som vill ha utveckling mot människor som vill behålla det gamla. Klart det inte sker utan konfrontation.





Nu börjar det!








****


Men efter två glas vin låter den verserade, väldigt försiktigt lagomtyckade såhär mellan skål och vägg:





Nu är det helt slut på allt det där vi känner igen. Det som vi lärde oss var rätt. Nu jävlar handlar det om den starkes rätt. Kolla bara Trump. Det spelar fan ingen roll om han lovar att sätta Clinton i fängelse. Det fattar väl alla att det aldrig kommer att bli nåt av det. Alla normala, alltså. Finns verkligen de som faktiskt, på allvar, tycker det skulle vara en bra idé att, om man vinner ett val, direkt se till att alla politiska motståndare hamnar i fängelse? Ja, han vann ju. Amen vafan!!!?


Som om Löfveeeeen skulle fängslat alla i Alliansen efter valet, för att vara säker på att vinna nästa val också. Och ge SÄPO i uppdrag att IB-aktigt kartlägga alla alliansväljare på alla arbetsplatser för att metodisk hitta sätt att misstänkliggöra och fängsla dem också. VILL de amerikanska väljarna ha nån slags DIKTATUR eller bananrepublik? Det verkar fan inte bättre.


Men okej, okej. Det är de som väljer. Det är de som får leva med vad de får. Fast å andra sidan verkar ju Trumpov ha fegat ur nu när han vunnit. Det var väl inte så lätt att finansiera murar och driva igenom grejer i strid med författningen… Haha, DEN eftervalsbesvikelsen hos de som verkligen trodde att killen med guld och marmor i sin jättevåning, hade levt sitt liv som en ”vanlig” kolgruvearbetare och förstod hur det ”verkliga livet” var för någon ”utanför etablissemanget”.


Det skall bli jääääävligt intressant att sitta här och se om det blir Inbördeskrig 2.0 mellan Nord och Syd när de besvikna Trumpväljarna tar till vapen för att kräva sin rätt nu när deras vilja vann, och Trumpino fegt gått över till fiendesidan. Bränn en kyrka för färgade! Släng ut muslimerna! Knacka en Bög! Slå ett proakivt slag mot en mexikan! Vem vet vem han våldtagit härnäst?


Jaja, Nord kommer att vinna till sist och så kan vi alla förnya våra äktenskapslöften till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Bra så.


Och så hoppas vi att inte allt för många människor får sätta livet till.


Fan, vad rädda människor skall peka ut syndabockar hela tiden. ”Bögarnas fel”, ”Judarnas fel”, Muslimernas fel”, ”Moralupplösningen och hårdrocken”, ”Videovåldet”, ”Dansbaneeländet”, ”Jazzen”, ”Drakar och Demoner”.


Jag blir så TRÖTT!


När bilarna kom och TAXIN med dem, skulle hästdroskechaufförerna kräva subventioner och extrastöd för sin tynande bransch? Skylla sin arbetslöshet på TAXI-chaufförerna och kräva att man hivade dem över stadsmuren för att de utgjorde konkurrens? Alltså – folk väljer bil för att de kommer fram fortare och bekvämare. Det har skett en UTVECKLING. 


Kan inte hästdroskestaffanstalledrängarna SKOLA OM SIG och ta körkort istället för att hänga kvar i dåtiden?


KOLGRUVORNA kommer ALDRIG att vara något reellt alternativ. INSE! Det är ingens fel, varken muslimernas eller ”etablissemangets”. Efter Bilen har häst och vagn ingen framtid. Anpassa er!


Jävla slöhögar…  Grattis, då, till valsegern… Ring mig när gruvindustrin blomstrar. Haha.


Och så kan väl folk här i Sverige börja slå varandra med järnrör och raljera över dagisbarn som sitter och låtsas vara under tio, slåss i krogköer när man inte riskerar att få stryk själv… ja nåt kul skall man väl få ha när man nu har sina livvakter finansierade av folket.


Så länge Kent Ekeroth får behålla sitt jobb - hans parti anser att han är lämplig som Justitieminister -  efter sådana rejäla exempel på sin handel och vandel, kan väl INGEN annan förlora sitt jobb p g a sådana små petitesser? Bara att köra på, alltså.


Nä, nuäre laglöst ett tag innan folk inser att det måste vara nån jävla ordning. Hoppas det går fort.


Men spännande är det. Som sagt.





******


Och efter resten av vinet och en hel del starksprit, vaknar den verserade i vargtimmen med ångest:





Ungern, Turkiet, USA, Frankrike, Sverige, Österrike… vad är DEMOKRATI bra för om folket väljer FEL? Och jävlar, KLIMATET, vad händer med KLIMATET?


Och helvete – PUTIN! Om EU faller sönder… Och VÄRLDSEKONOMIN…





*****





Fast vid tvåtiden nästa dag har magen börjat fungera normalt och hjärnan resetats. Det måste finnas en FÖRKLARING. Det måste finnas ett FÖRHÅLLNINGSSÄTT.


Man läser New Yorker, The Times och Guardian. Man går tillbaka till Chomsky och förvalsdebatten. Man hittar en vinkel och gör en snabbanalys. Man checkar av sitt Facebook- och Twitterflöde. Man skriver sig en lugnande godnattsaga. Ytterligare en. Den publiceras, eftersom behovet av lugnande godnattsagor är enormt just nu.


Man läser andras sagor. Man tar ett glas vin eller två. Raljerar. Man tömmer flaskan och avslutar med någon grön likör innan man somnar. Vaknar i vargtimmen, kallsvettig. Pressar ner lite majonnäsindränkta pommesfrites när magen fungerar igen.
Skriver en ny krönika.


Tar ett glas vin…



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar