lördag 28 november 2015

Doctor Who och jag


Bertil Enstöring hade en helt egen planet.

 
Forskare har upptäckt en jordliknande planet på lagom avstånd från sin sol.

Jag blir genast trött och tänker på allt man nu måste sätta sig in i: Alla nya länder, alla nya konflikter, alla nya religioner, alla nya politiska och religiösa ledare, all historia, all musik, all flora och fauna, alla nya styrelseskick, alla nya trender och säkert en massa irrationella tabun i allt detta också.

De har säkert fem olika kön och väldigt strikta regler för vem som får göra vad med vem och i vilka konstellationer. De stympas på olika sätt, beroende på vilken region de bor i och naturligtvis ifrågasätts denna sed från alla håll runt de olika regionerna. De mera ”fria” regioner som inte håller på att tvångsstympa olika delar av kropparna på barn, har istället massmedia som på olika sätt påverkar de ”fria” könen att svälta sig, äta upp sig, skära bort kroppsdelar och plantera in saker under huden på olika ställen.

Deras religioner härrör säkert från en och samma källa och med en grundtanke om en gud som belönar de som tror på honom och lyder hans påbud. Trots det kommer de troende att föra långa, blodiga krig om vad deras gemensamma Gud skall kallas, och hur man bäst lyder hans bud. I strävan att vara allra mest gudfruktig, kommer de olika trosinriktningarna att begå fruktansvärda brott mot varandra och helt glömma bort att deras Gud egentligen bara ville att alla skulle vara snälla mot varandra.

Vissa ställen på planeten kommer att präglas av brist på mediciner och livsnödvändiga saker som näring, syre och vatten. Andra ställen har ett överflöd. Det skulle vara barnsligt enkelt att omfördela, men trots planetinnevånarnas tydliga tecken på viss intelligens och innovationsförmåga, sker endast  mycket små försök i den riktningen, med ytterst lokal effekt.

Denna sneda resursfördelning leder till utarmning av planetens ekosystem, dels på grund av att svältande planetinnevånare måste ta av närmiljöns knappa resurser för att överleva, medan innevånare med överflöd av resurser, överutnyttjar det de har och har vant sig vid en livsstil som tär hårt på när- och fjärr-omgivning.

Skall man lära sig alla djur och växter som funnits, eller räcker det med de som finns?

Skall man lära sig om planetens ursprungliga ekosystem eller räcker det med att konstatera att de snart inte fungerar längre, men att man kan se två exemplar av varje djur i uppvisningshägn?

Om man turistar på planeten – vilka sevärdheter är viktigast, och vilka skall man passa på att se först, innan planetinnevånarna förstör historiskt viktiga föremål, byggnadsminnen eller naturtyper? Alla planetinnevånare är teoretiskt överens om värdet av att bevara dylika ting, men handlar i praktiken som om det egentligen inte spelar någon roll, vilket i förlängningen leder till att mer och mer försvinner.

Vilken jobbig planet! De verkar ju inte kloka. Dit vill jag aldrig åka, än mindre börja sätta mig in i vad som händer där. De är dömda. Idioter.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar