tisdag 13 oktober 2015

Evolution




Men, åååååååå, vad tramsigt!
 
 
Jämför man populationer av samma art, som bor på olika platser, ser man att livsbetingelserna i hög grad påverkar de enskilda individernas storlek.

Det bästa exemplet är väl Enen, som i skyddad miljö kan växa sig hög och tät, men på ett utsatt läge  - i blåst och kyla – istället blir ett litet knotigt kärv på 40 cm, trots att det växt i 50 år.

Utanför Gällivare har jag många gånger stått och väntat, tutat, puffat på renarna för att de skall flytta sig ur vägen. Man drar sig för att gå ut och hetsa. Inte för att de är så värst imponerande i storlek jämförd med kallbloden i stallet, men på Svalbard är de ÄNNU mindre.  Typisk effekt av att leva på en ö.

På öar i Medelhavet har det levt elefanter som vid vuxen ålder var ca 1 m. höga, tillsammans med miniflodhästar, lika små.  Och i Indonesien har man hittat minimänniskor på en ö.

Fast om djuren på fastlandet är mindre än den magiska gränsen- harstorleken! - blir ö-djuren istället STÖRRE! Kolla in skogsmössen på Gotland. Eller jättegnagarna på Cypern.

But how come?

Jo – det är ju bra för djur att inte vara så lättfångade. Storlek och styrka är ett bra skydd. Men saknas naturliga fiender på ön, blir en stor kropp bara onödig att släpa på. Den kräver energi för att hållas igång – man måste äta en stor del av tiden. Alltså är en större kropp bara till besvär. Större djur tenderar att söka sig ner till harstorlek på öar utan fiender.

Men är man en liten mus, är det tvärtom bra att vara liten så man kan gömma sig för andra köttätande djur.

Finns inga rovdjur på ön blir det andra egenskaper än kurragömmaskills som avgör vilka individer som överlever. De starka, som kan röra sig över stor yta i näringssöket, som kan hävda sig i kamp för revir och mat, tenderar att vara större. Efter flera generationer på en ö med bara gräsätare kommer alla djur att vara lika stora som harar.

Jag vill samla Älgar och Möss på en isolerad ö! Om 30 000 år kan man återvända och plocka skitsmå älgar och möss stora som katter. Småälgarna kan man ha i trädgården som små gräsklipppare och mössen håller inflyttande katthonor borta från soffan i vardagsrummet.

Evolutionen i min tjänst!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar