lördag 26 september 2015

Lahtis går tunga fjät





Ja, voi herra jumala!

Jag såg den här bilden i Morgontidningen. En Finsk person som utklädd till Ku-Klux-klananhängare hälsar flyktingar välkomna till Finland.

Någon slags statement. Att med flaggan i högsta hugg visa att de inte är välkomna dit. Egentligen.

Fast vid morgonkaffet handlar mina tankar inte alls om Strange Fruit i amerikanska södern, obehagliga paralleller och antydda nidingsdåd, världspolitik och EU:s ansvar.

Näe.

Jag ser att Finländaren på bilden inte har på sig en ”riktig” Ku-Klux-Mössa, utan att han verkar…

… ha gått iväg till Panduro och bland pärlor och hobbyfilt valt ut ett vitt pappersark. Sedan har han gått hem och pysslat! Snurrat ihop en strut och häftat den med häftapparaten. Sett att den inte satt så bra… måste göra om. Så att den täcker ansiktet bra, men inte varit för toppig. Efterklistrat glipan med Pritt Limstift. Sedan har han testat och måttat noga för att ögonhålen skulle sitta rätt. Noga klippt ut efter blyertsstrecken. Tungan lite utanför munnen. Testat framför spegeln. Tappat mössan, så han fick gå till manufakturen i Lahtis och köpa ett gummiband. Poserat framför spegeln igen.

Vad tänkte han då?

Var han glad och tillfredställd efter sitt kreativa pysslande?

Kan man vara uppfylld av hat när man står i kön på Panduro, efter en tant som köpt ett korgmålningsset och före tre fnissiga loombandsbrudar?

Visslade han när han provade sin vita strut?

Tänkte han aldrig under processen med att skapa sin fina vita Staffanshatt med ögonhål, att detta var att dra det en smula för långt?

Övervägde han att stämpla en liten döskalle någonstans på konen? På Panduro finns jättefina stämplar och nu har de dessutom 25% rabatt. Gick han runt därinne, när han ändå var där, och letade efter annat material som han kunde använda på ett hatretoriskt sätt?

Och främst – innan han gick ut till gränsen, dit flyktingarna kom med buss, POSERADE han i utstyrseln - strut och lakan - för sin fru, för att få ett godkännande?

Och – Hade han på sig spökdräkten redan när han lämnade hemmet? I så fall avslöjade han vem han var direkt, och det var väl inte riktigt meningen. Det betyder alltså att han måste bytt om någonstans ute…

Smet han in i provrummet på Ylipääs Herr, och kom ut som den maskerade hämnaren, eller gick han in i slyet bakom Tidnings- och Grillkiosken och drog upp hatten ur väskan, böjde sig ner och tog på den, såg sig omkring för att kolla att ingen hade sett, lämnade väskan bland hundskit och använda kondomer och studsade han sedan med höga benlyft ut på gångvägen igen?

Är det värdigt en Stolt Nationell Krigare?

Jag blir inte rädd när jag ser den Finska Ku-Klux-wannabeen.

Jag undrar vad folk håller på med.

Inser han inte att bilden är ett tydligt bevis på att han både betett sig löjligt och samtidigt gjort sig själv en dumstrut?

Eller är det en konstinstallation? Jag blir glad och upplyft när löjligheten blir så tydlig. Helt fantastiskt!
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar