måndag 24 januari 2022

Stilla Dagar i Clichy

 


...har det väl inte riktigt varit, här. Inga vinbad.

Men stilla dagar har det varit.

Ett stillsamt nöje som jag vill slå ett slag för, är att gå in på sajten Flightradar 24 och ta in jordklotets flygtrafik, i realtid. Man häpnar över den enorma mängd flygplan som varje sekund befinner sig i luftrummet. Man ser dessutom också hur solen går upp och ner på jorden. Man ser skymningen som närmar sig från höger, om man befinner sig på ett ställe som är solupplyst.



Man kan zooma ut, så att man ser allt på en gång. Man kan zooma in, så att man ser gator och byggnader.

Man kan klicka på ett plan för att se vad det är för plan, vart det är på väg, flugen sträcka, höjd över havet etc. etc.

Man kan välja ett plan och följa dess väg och se om det är försenat eller måste väja för besvärligt väder.

Man kan välja en flygplats och följa alla starter och landningar.

Framförallt kan man känna att man är med i världen, även om man sitter fast i sin säng. Man kan fantisera om Schwechat Flughafen och om att man sitter på planet som just landar där, eller om att man sitter på ett annat plan som lyfter från Arlanda eller från Gatwick.

Kommersiell flygtrafik och helikoptrar är gula, i olika storlekar och former. Militärflyg ser ut som deltavingeplan i Flightradar 24, även fast de i verkligheten kanske inte ser ut just så.

Har man tur kan man se en grupp plan lyfta från någon flottilj för att öva formationsflygning. Man kan följa deras övningar i realtid. Klickar man på ett plan, ser man hela vägen den flugit i luften. 

4 st SK60 på väg mot kusten


Här är färska bilder på en rote som skapar Top Gun-moments:


Top Gun Moment!

Uppdrag Slutfört


Och så det riktigt roliga: Ser man ett trafikflygplan som närmar sig det ställe där man själv befinner sig, kan man gå ut och se upp mot himlen. Minsann! Där är planet, på riktigt!

Ytterligare kul: Om man står på någon kulle nära en stor flygplats OCH har med sig Flightradar 24 på mobilen, kan man enkelt se vilka plan som är på väg in och vilka som kommer att lyfta. Man lär sig snabbt hur de olika flygplansmodellerna ser ut, hur de låter och vilka bolag som flyger vilka plan. Ryanair har bara Boeing 737-800, t ex.

Så kan man hålla på om man har lite tid över. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar