söndag 5 september 2021

Storstadens frestelser och faror

 

 












Harald Ljungström, rådman vid Stockholms rådhusrätt, skrev 1961 om ungdomens liv i storstaden Stockholm. Så man skulle veta, när man som nyinflyttad med uppväxande barn skulle möta allt det nya.

Ett citat: 

"Det som på dagen förefaller idylliskt och tilltalande kan på kvällen förvandlas till ett myllrande tillhåll för snedvridna existenser." 

Hela texten, som återfinns i en av alla de böcker som delades ut till nyinflyttade (Välkommen till... (stadens namn) är full av sådana värderande formuleringar. Rubrikerna säger det mesta:

* Ungdomsnarkomanien

* Ungdomsprostitiutionen

* Ungdomsbrottslighetens orsaker

* Uppväxtmiljöns betydelse

* Den ökande frestelsemängden

* Den andliga utarmningen

* Samhällets ansvar

* Samhällets reaktion mot ungdomsbrott


Några guldkorn:

Om Kungsträdgården och Humlegården:

 "...förrymda ungdomar här träffar samman med gamla och nya "kompisar" för att förbereda nattens "stötar"." och "...anses ju vara den största marknadsplatsen för de homosexuella... Centralstationen utgör ett av de farligaste tillhållen för sådana snedvridna existenser..."


"Alla barn är ju i grunden asociala..." och "Den materiella behovstillfredställelsen blir därför den enda normen för deras liv och gärningar."


"Det s k. raggandet är ett uttryck bland många andra för en råare inställning mellan könen."


"...flatheten i förhållande till de mest bizarra önskemål av eleverna kan ta sig sådana uttryck som att jazzkonserter anordnas under morgonsamlingen."



Ja, det var verkligen en annan tid då. Men fortfarande förfasas dagens vuxna över dagens ungdoms förfall. Nya försyndelser men samma mekanism.


Inte en dag över 40...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar