måndag 16 augusti 2021

Vidgade Vyer Vortex

 



Tänk dig att du lyssnar på dina släktingar och får till dig lite av familjehistorien, bit för bit. Familjelegenderna växer och blir sanningar.

Så tar du ett DNA-test och börjar kolla gamla kyrkböcker bakåt i tiden.

Det visar sig att det du fått höra stämmer till viss del, men du hittar en helt ny släkthistoria som visar sig svara på en massa frågor och ger en slags förankring bakåt. Det var inte som du trodde men det du fått veta är bättre!


Tänk dig att du har en idol. Din idol gör det du vill göra och visar upp det den gör för alla som vill se, höra och beundra. Du är en av de största fansen och lyfter fram din idol i många sammanhang. Det din idol gör verkar vara svårt och komplicerat. Att någon ens kan åstadkomma detta!

Ditt intresse för idolen gör att du själv börjar nosa lite på området. Du går några kurser och träffar några riktigt erfarna läromästare. Lågprofilerade men riktigt skickliga. Du lär dig grunderna och några trick! Du blir bjuden på samkväm och du har stora ögon och öron och suger upp all lärdom du kan. Under några år testar du, övar, frågar, blir sakta säkrare och till sist riktigt bra på ditt nya område. Du kan hantverket, teorin och kan omsätta och utveckla din kunskap. 

En dag ser du på din idol med nya ögon. Det du beundrade förr, visade sig vara billiga trick utan förankring. Det var inte ens bra, men du hade ingenting att jämföra med. Då.


Tänk dig att du identifierar dig med Ravenclaw, beundrar Gryffindor och häpnar över Slyherins fräckhet. De tre elevhemmen representerar olika sätt att framgångsrikt ta sig fram i livet. Men Hufflepuff... de strävsamma, plikttrogna, snälla, tänker du inte så mycket på.

Så en dag upptäcker du att du börjat värdera närvaro och omsorg framför snabbhet och djärvhet. Det är inte alls underhållande med fulspel eftersom människor blir ledsna. Fasaden, skyltfönstret, representaionen av dig själv som du bär för att människor runt dig skall uppfatta dig som du vill bli uppfattad (Det är inte säkert att du lyckas med detta konststycke, för sånt är svårt.) får sprickor och mer av det du är innerst inne kommer fram. Vilken avspänning!

Det bästa är att du välkomnar förändringen och vilar tryggt i den. Om du nu är en Ravenclaw eller en Gryffindor lär det märkas ändå, i längden. Och varför skylta? Det måste finnas lite av alla elevhemsegenskaper i alla människor och regnbågar är fina. Varför skall inte alla ens färger lyftas upp och få finnas?

Och en dag virar du stolt på dig din Hufflepuffhalsduk. 


Å så en varning: Om du testar något du avskyr, kan det hända att du börjar gilla det, får nya kompisar och vidgade vyer. Det handlar inte om att du förlorar dig själv och din identitet. Din värld blir istället större! Och det kan ju vara läskigt...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar