lördag 12 mars 2016

Regler


Det borde finnas regler!



Skall man döda djur, skall man göra det ordentligt. Helst ha jägarexamen och inte skjuta rådjur i grannens trädgård från villafönstret när det inte är säsong för rådjur.
Råttfällor får vem som helst sätta ut. Som om det inte var så noga med råttor!
Alla djur har väl rätt till en värdig död?


Råttan sträcker upp en liten näve och harklar sig:

- Vi råttor kräver också att bli dödade av utbildade råttdödare! Tänk om vi svälter ihjäl i plågor för att den som satt ut fällan inte känner till vad lagstiftningen säger om onödig plåga i samband med dödande?


Men på riktigt, nu. Finns det verkligen bestämmelser för sånt här?
Jodå.
Det finns en hel massa bizarra saker att hitta i lagboken! Det roliga är att folk någon gång i tiden måste hittat på och använt metoder som idag uttryckligen är förbjudna. Annars skulle man väl inte försökt lagstifta bort dem…
Till exempel står det uttryckligen i lagen att man inte får använda SPRÄNGÄMNEN när man skall döda fåglar. Jag får bilder…

Och så perspektivvändningen: Om en stormakt släpper en atombomb över ett annat land, varvid städer utplånas och människor dör i generationer, räknas det som offer i krig. Det angripande landet behöver inte betala skadestånd eller ersättning för kontaminerad åkermark, byggnader eller liv. (Fråga Ryssland eller USA om de verkligen har råd med skadestånden efter intervenering och bombningar… Jag tror inte direkt att de budgeterat för det…)
Men om man i efterhand kan visa att FÅGLAR dött, då jävlar! Då är det storböter och fängelsestraff!

Man får inte använda BLINDA eller LEMLÄSTADE fåglar som lockbete. Hm… Först fångar man en levande fågel med stort besvär (Lagen säger att man inte får använda limbestrukna grenar som fåglarna skall fastna på med sina fötter, eller något gift som gör fågeln slö.) och sedan anstränger man sig för att sticka ut ögonen på den innan man LÄSTAR deras LEMMAR och låter den locka till sig andra djur.

På Vapenaffären har jag minsann sett att man kan köpa olika typer av lockpipor, så det är helt okej, men bandspelare är totalförbjudet att använda för att locka till sig djur.

- Vad gör rastakillen med bergsprängaren här ute i skogen?????
- Åh, herregud! En kriminaldesperado!

Men det bästa är detta med båtarna. Visst får man sitta i sin eka och pricka sjöfågel, men kan båten gå båten fortare än 5 kilometer i timmen räknas det som motordriven hejdlös rovjakt och man hamnar inför skranket för brott mot jaktförordning (1987:905), Bilaga 5, OM det inte är så att det gått över en minut sedan motorn stängts av innan fågeln nås av en dödande kula. (§20, Förordning (2001:451)).

Råttan ser sig lite försynt runt i rummet och säger sedan:
- Detta regleras alltså i detalj…  Men om oss står det inte en rad…

Domaren lutar sig fram, ser på Råttan över sina domarglasögon (och erkänn att du nu föreställer dig att han har domarperuk på sig, även fastän vi nu talar om Svensk jaktlagstiftning och säger inte det något om vår massiva påverkan från engelskspråkiga länder och om hur det inte problematiseras alls ?) och ler:

”Använd detta faktum till din fördel. ”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar