fredag 15 januari 2016

Rynkar sina ögonbryn



Och jag säger dessa orden... ner, till dom som går på jorden...
 
 
De som sköter golfbanornas gräsmattor borde vara experter på gräs. Veta vilka grässorter som är bäst som underlag för bollsport och vad de gräsen kräva för att må bra. Deras jobb kan inte bara handla om att klippa gräset så det är lagom kort för peggar och swing och inte bara handla om att vattna så att det inte blir fula, bruna fläckar på banan. Men tydligen förstår man inte bättre än att låta det stanna därvid. Klia sig i huvudet över att gräsmattan bara blir sämre och sämre, toppa med ny matjord, vattna, gödsla och så nya gräsfrön och undra varför det inte tar sig…

Alltså, Golfarna tycker det är OFRÄSCHT att se högar av daggmaskbajs på banan. Vad gör klubben? Man FÖRGIFTAR maskarna!

Vet de inte att maskarna gräver gångar och luckrar jorden så att gräsrötterna har lättare att växa och nå näring och vatten? Lucker jord=Snygg gräsmatta med gräs som varken gulnar av torka eller har svårt att få fäste.  Maskarna för upp näringsämnen och mineraler från de djupare jordlagren till gräsets rötter. Dessutom har maskarna kalkkörtlar som stabiliserar jordens pH-värde om det är utsatt för försurande nederbörd. Man slipper tillföra extra kalk!

Deras gångar är cementerade inuti, vilket gör jorden stabil. Lucker jord kan ta emot mera regn. Utan maskar kommer jorden att ”svämma över” vid regn.  När vattnet sedan rinner bort, tar det med sig det övre, näringsrika jordlagret, så man ständigt måste börja om med ny toppjord. Jorden under blir torr och hård. Inga näringsämnen kommer därifrån, vilket gör att man måste hålla på med att tillföra konstgödning, hela tiden.

Dessutom behöver lucker jord med maskbajs i, inte vattnas lika ofta, eftersom den lagrar fukt bättre än hård. Vattnet finns där redan.

Att döda maskar är egentligen samma sak som att ASFALTERA hela golfbanan och sedan lägga ett lager jord ovanpå och hoppas att gräset man sår skall klara sig. Ha! Klart det behövs en massa extra, dyrt och tidskrävande duttande, då!

De mikroorganismer som bryter ner gräsklipp och annat dött organiskt material som hamnar på greenen, behöver maskbajs för att må bra. Utan maskbajs = sämre nedbrytning = mindre näring till gräsmattan. Sedan är det ju inte så dåligt att maskbajset också innehåller små myceter som producerar antibiotika som dödar anaeroba bakterier i jorden. Som bonus käkar maskarna upp magsjukeframkallande colibakterier i jorden, bearbetar dem i sitt matsmältningssystem med hjälp av enzymer och bajsar ut dem som döda och oskadligjorda!

Under jorden fortsätter maskbajset att göra nytta när masken ringlat vidare:

Det förbättrar jordstrukturen, ökar bördigheten, har ett neutralt Ph, innehåller näringsämnena N, Mg och Ph, så stödgödning knappt behövs. Ännu bättre är att det hjälper jorden att binda tungmetaller så de inte tas upp av växter och gräs som djur äter. Tungmetallerna stannar i jorden och tas bort från kretsloppet. Om man nu inte FÖRGIFTAR maskarna så att pH:t sänks och tungmetallerna ändå fälls ut, Galore, allt på en gång, så ännu flera mikroorganismer dör och gräsätarhararna får i sig vådliga mängder tungmetaller. Varför vinglar hararna så? Varför får de inga ungar? Varför mår rovfåglarna som äter upp alla lättfångade harar, plötsligt så dåligt?

Ovan jord är de där högarna man inte ville se på banan faktiskt ett tecken på att gräset mår bra. Låter man högarna vara, hjälper man de viktiga pollinerarna att överleva, så man kan få äpplen och plommon på sina fruktträd.

Maskhögarnas konsistens är nämligen bättre än ren jord att mura bon av! Murargetingarna använder maskbajs för att bygga krukor att bo i. De kollar högen, flyger fram och nappar åt sig en bit bajs, formar den till en kula och tar med den till bobygget. 

Utan maskbajs – sämre förutsättningar för murargetingarnas överlevnad.

Men förutom att man då försämrat för getingar, harar, rovfåglar och växter, har man också sett till att den där jätteviktiga gräsmattan fått sämre förutsättningar och behöver massor med extratid och extrainsatser för extrapengar för att överhuvudtaget fungera som underlag för Korpentouren i Golf.

SMART.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar